Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Seizoen 2016 Seizoen 2017

Seizoen 2016

Creil 2016
Het was een mooi seizoen in 2016! Voor ons het eerste seizoen, voor de doorgewinterde crossers slechts één van velen. De ervaring van de crossers was te zien in de pittige duels, bijvoorbeeld in Kraggenburg tussen Jeroen de Lange en Joan Scholtens, waarvan de laatste helaas op de greppel belandde en niet meer verder kwam, maar je ervaring als crosser is natuurlijk niet als enige belangrijk, want je moet ook een goede auto hebben. Eén van de mensen die wel kon zeggen dat hij wel een snel wagentje had, was Stefan Veldhuis. Zijn bliksemsnelle MR2 liet vooral bij de laatste crosses al bij de start alles en iedereen achter zich en bezorgde Veldhuis een hattrick in Luttelgeest. Met Mark Offringa, één van onze persoonlijke favorieten vanwege het geluid van zijn auto, leek het volgens ons echter na een harde knal in de auto in Rutten gaandeweg steeds minder te gaan. Dat is helaas het nadeel van een mechanische sport: je materieel moet in topconditie zijn, wil je mee kunnen doen met de top.

Ook in de klasses waar het pk-geweld wat minder aanwezig was in de Polderklasse, waren er mooie momenten. Zo reden Linde Vink en Reinier Straatsma in een piepkleine Suzuki Alto in de 250-euroklasse. Toen wij hem voor het eerst zagen, dachten wij: "Zo'n ding heeft toch een veel te kleine motor om hard te gaan?" We hadden het mis. Het bescheiden motortje leek namelijk prima overweg te kunnen met het nihile gewicht van de Alto. Zonder al te veel bombarie, maar met een constante snelheid, voelde het wagentje zich optimaal thuis op zelfs de meest zware crossbaan en liet grote Volvo's achter zich die er duidelijk meer moeite mee hadden.

Waar er juist wel met paardenkrachten werd rondgesmeten, was bij de combinerace van Emmeloord. De mastodonten waar deze klasse uit bestond, braakten hun zware dieselwalmen in de lucht om zo snel mogelijk over de finish te komen. De baan kreeg het zwaar te verduren en er moest vaak gekilverd worden om de baan, die haast een gehavend slagveld leek, weer klaar te maken voor de volgende groep. Verder waren dit seizoen ook de jeugd, de dames, de driewielers en de Sierra-duo's van de partij, die voor een mooie afwisseling zorgden tussen de "normale" crosses door. En ten slotte was er nog de caravanrace, die het seizoen tot een knallend uiteinde bracht.

Eindstand

Eindstand van de Polderbokaal 2016
Eerste was Luuk Boons met 202,1 punten. Hij is alleen in Ens eerste geworden en heeft hier een heleboel punten meegenomen. In de andere crosses won hij niet, maar kon hij ook veel punten meenemen. Luuk Boons was dus een goed voorbeeld van hoe de winnaar in de Polderklasse anders wordt bepaald dan de winnaar per cross. Vervolgens komt Kris Rol met 188,2 punten. Een knappe prestatie als je een voorwielaangedreven auto rijdt en je tegenstanders allemaal achterwielaangedreven sportwagens gebruiken. Als derde volgen Tom en Leo Buijnink, de hoogste equipe op de ranglijst. Ze hebben 169 punten.