Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Ens Rutten Creil Bant Marknesse Espel Kraggenburg Luttelgeest Nagele Emmeloord?

Autocross Espel 2017

Zaterdag 24 juni 2017 vanaf 10:00 tot het eind van de middag
Locatie: IJsbaan Espel (achter de gebouwen bij Vaartweg 44, 8311 AA Espel)
Entree: 3,50 euro
autocrossespel.nl

De veertiende editie van de autocross van Espel alweer, en een grote tegenstelling tot die van vorig jaar. Waar vorig jaar de baan een waar slagveld was, was de baan dit keer een heel stuk egaler en er was veel beter te crossen. Het grauwe en later koude weer zat helaas niet mee, maar dat werd gecompenseerd door hoge snelheden die op de baan werden gehaald. De nieuwe 500-euroklasse werd dit jaar relatief druk bezocht door de crossers, in tegenstelling tot de 250-euroklasse bij de andere dorpen, waar de klasse vaak net of net niet door kon gaan door het lage aantal aanmeldingen. Het niveau lag er ook iets hoger in Espel, al is onze favoriet, de Suzuki Alto, wel duidelijk op aan het raken. Ook de jeugklasse werd zeer druk bezocht, met ruim 30 aanmeldingen. Men heeft dit jaar voor het eerst halve finales met de junioren gereden in Espel. Wat ons betreft hadden de halve finales wel uit wat minder ritten mogen bestaan, zodat het wat exclusiever wordt om in de halve finales te mogen rijden. Maar over de finales van de Polderklasse zijn we absoluut tevreden! In deze bloedstollende rit nam Stefan Veldhuis zoals verwacht gelijk de leiding, maar hij had geen grote voorsprong: Mick Meijerink zat hem erg dicht op de hielen. Hij probeerde er telkens langs te komen, maar Veldhuis reed erg kundig en gaf de even kundige Meijerink, die constant zocht naar een kans zonder hierbij fouten te maken, geen milimeter om in te halen. Heel even leek het er toch op: Stefan Veldhuis liet een klein gaatje vallen halverwege de rit. Mick Meijerink twijfelde geen moment en pakte gretig zijn kans en probeerde hem in te halen. Helaas mislukte zijn poging en belandde hij eventjes met zijn achterkant in de greppel. En toen zag Kris Rol, die derde lag, zijn kans schoon en vloog naar voren, vlak achter Veldhuis. Deze drie matadoren zaten dicht op elkaar en de strijd duurde tot het allerlaatst nog. Uiteindelijk werd Stefan Veldhuis eerste, Kris Rol tweede en Mick Meijerink derde. Deze heren herinneren ons weer hoe leuk autocross is en daarom zeggen wij: komt allen naar de autocross van Kraggenburg volgende week om de spanning en sensatie niet te hoeven missen!

De autocrosscommissie van Espel hield een poll over de klasses die reden bij de autocross van Espel, voornamelijk over de 250-euroklasse. De voorkeur van het publiek was niet zo duidelijk. Twee opties hadden allebei de meeste stemmen. De ene optie was de 250-euroklasse omvormen in een klasse met technische beperkingen (bijvoorbeeld een motor met een inhoud van niet meer dan 1400 cc). De andere optie was het behouden van de 250-euroklasse, maar de Polderklasse opsplitsen in een voorwiel- en een achterwielaangedreven klasse. De overige opties zijn: niets doen; het bedrag verdubbelen en een volledige rolkooi verplichten; en de juniorklasse ook voor volwassenen mogelijk maken.

Deze voorstellen zijn echter niet toegepast, omdat er geen duidelijke voorkeur naar voren kwam. De organisatie heeft uiteindelijk besloten om de veilingsprijs voor de auto's van de 250-euroklasse te verhogen naar 500 euro, waardoor het een 500-euroklasse werd. Voor de Juniorklasse waren dit jaar ook halve finales gehouden. De beste twaalf uit de manches gingen door naar de zes halve finales, waar ieder twee ritten reed. Verder bleven de reglementen hetzelfde.

Boekje met inschrijflijst:

Espel 2017 - pagina 1 Espel 2017 - pagina 2 Espel 2017 - pagina 3

Autocross Espel 2016

Zaterdag 25 juni 2016 van 10:00 tot het eind van de middag

Espel 2016
Om 10:00 was het zover; de autocross van Espel van 2016, bijgenaamd "De Hel van Espel", ging van start. En die bijnaam was niet voor niets! Door de vele regen van de afgelopen dagen spande het er nog om of de cross door zou gaan. Met een hoop werk hadden ze de baan toch nog berijdbaar gekregen, maar het was een ontzettend zware baan, met geulen van wel een meter diep! Wij kwamen aan om 13:00 nadat de baan wat was opgedroogd, maar hij zag er nog steeds erg zwaar uit. Erg veel auto's waren al uitgeschakeld. Misschien is de moeilijke baan wel de reden waarom Linde Vink en Reiner Straatsma met hun Suzuki Alto als verassende kanshebber voor de finale uit de bus kwamen. Helaas werd de Alto in de finales de greppel in gedrukt en eindigde als één na laatste. Omdat het rond 3 uur zou regenen, heeft de organisatie tijdens de cross besloten de vierde manche maar af te lassen. Gelukkig was de regen niet heel erg hard en konden we na de finales nog redelijk droog naar huis.

Boekje en inschrijflijst:

Espel 2016 - pagina 1 Espel 2016 - pagina 2 Espel 2016 - pagina 3 Espel 2016 - inschrijflijst - pagina 1